“Henningsvær må være den mest urbane plassen man kan finne på landet”

Pby_LarsMartinHunstad-9898.jpg
 
 

For tredje gang arrangeres Trevarefest i Henningsvær. Vi har tatt en prat med Andreas Hjelle om det som startet som en vennefest, men endte opp med å bli en kjent Lofoten-festival med utsolgte billetter på bare få sekunder.

Hei, Andreas! Hvordan er livet på trevarefabrikken om dagen?

Vi planlegger neste utbyggingstrinn som er trandamperiet og tranbasseng-rommet. Her ble et enormt tranbasseng fylt opp til randen med fersk torskelever hver dag i 30 år. Leveren gikk så videre i rør til trankarene der den ble steamet ved hjelp av damp, og vips så ble 50 % av leveren til ren tran. Ganske fascinerende! De produserte faktisk 700.000 liter tran her hvert år. Disse rommene bygges nå ut til å bli aktivitetsrom hvor vi har ukentlige yogatimer, og i andre etasje blir det et arbeidsrom der man kan jobbe fokusert med vakker utsikt ut mot Lofotens ville havgap.

Trevarefabrikken mottok nylig 1,4 millioner i støtte fra Kulturminnefondet. Hva har det å si for utviklingen videre?

Det er et veldig viktig bidrag for at vi skal få til en rehabilitering av den nedslitte fasaden til bygget. Bare dette prosjektet alene er estimert til rundt 3,5 millioner, så vi jobber fortsatt med resterende finansiering. Det har blitt ganske mye dyrere å bygge ut Trevarefabrikken enn vi hadde tenkt da vi startet prosjektet (for å si det mildt).

Hvordan er det egentlig å bo på et sted som Henningsvær?

Noe av det deiligste med å bo på en plass som Henningsvær er kanskje de store kontrastene man opplever her. Mørketid, midnattssol, store folkemengder, ingen mennesker, hav, fjell. Ingenting er A4 i Henningsvær, og som jeg overhørte på Lysstøperiet her om dagen; “Henningsvær må være den mest urbane plassen man kan finne på landet”, og det er et godt poeng. Her får man en del kvaliteter fra “storbyen” selv om man bor på landet. Og så man ikke glemme verdien av å leve i et lite samfunnn med bare 473 innbyggere. Her har alle sin rolle og plass for å få fiskeværet til å gå rundt. Det givende å kunne bidra til dette å bli kjent med mennesker som man aldri fått muligheten til å lære å bli kjent med hvis man hadde bodd i en storby.

Hvordan kom dere opp med idéen bak Trevarefest?

Idéen begynte vel omtrent sånn: Tenk å fylle en gammel fabrikk på 2000 kvadratmeter langt ute i havgapet med venner og kjente fra hele landet? Sommeren 2016 bygde vi en enkel pallebar bak fabrikken der vi hadde litt enkel “serveringsvirksomhet”. Det var vel her en sen sommerkveld i juli at Sondre Justad, Thomas Litangen og vi ble enige om at vi skulle lage en liten festival her ute i havgapet. Det startet som en idé om en vennefest, men endte opp med å bli en festival der folk kommer reisende fra hele landet. Det er utrolig stas!

Hvem er den typiske Trevarefest’ern? 

Åpen, utforskende og et med ønske å komme i kontakt med naturen. De som kommer hit er stort sett mellom 20-30 år. Publikumet er spredt over hele landet og mange kombinerer Trevarefest med ferie i Lofoten der man går fjellturer, surfer og nyter den magiske naturen. 

Er det en spesiell hendelse, konsert eller lignende du husker spesielt godt fra festivalen?

Det må bli konserten med Sondre Justad første året. Han klarte på en måte, som bare Sondre klarer, å røre et helt publikum og skape et sterkt bånd mellom alle festivaldeltakerne. Så må man jo også huske at Trevarefest er en intim festival der deltagerne kommer veldig tett innpå hverandre, noe som er ganske unikt, når en ser hvor få festivaler i Norge som bare har 1000 billetter å selge.

Hvilke forventninger har du til neste års festival?

Det er for tiden utrolig dyktige folk som jobber med Trevarefest. Vi har vært privilegerte som har fått jobbe sammen med en gjeng fra Kaospilotstudiet i Århus. Det er rett og slett en jekla fin gjeng som har ambisjoner om å lage verdens fineste festival her ute. Jeg er veldig stolt av at vi får muligheten til å jobbe sammen med disse kreative og inspirerende menneskene. De utfordrer de etablerte tankene rundt hva en festival skal være og hvordan man kan engasjere og underholde folk på nye måter.

Hvilken artist skulle du gjerne fått besøk av på Trevarefabrikken under neste års festival?

For å ikke avsløre for mye, så er jeg jo stor fan av bergensartister. Det hadde også vært stas om vi kunne fått noen svenske artister på plakaten til neste år;)

Beskriv Trevarefest med 3 ord?

Det gode liv!